top of page
logo_klinika_golnik_slo_barvni_2020.jpg

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo je klinična, raziskovalna in pedagoška ustanova. Kot terciarna ustanova obravnava bolnike s pljučnimi in alergijskimi boleznimi iz celotne Slovenije, istočasno pa je učna baza za dodiplomsko in podiplomsko izobraževanje zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter pomembno raziskovalno središče.

O našem raziskovalnem delu

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo je osredotočena na vodenje visoko kakovostnih raziskovalnih študij z namenom pridobivanja vplivnih zaključkov na različnih raziskovalnih področjih. Raziskovanje na področju paliativne oskrbe vodi strokovnjakinja Urška Lunder, dr. med., ki redno sodeluje s strokovnjaki iz področja medicine, psihologije, zdravstvene nege in socialnega dela. Na Kliniki Golnik je za slovenski prostor vodila že dva EU okvirna projekta. Projekt OPCARE9 o oskrbi ob koncu življenja in potrebah raziskovanja tega področja ter projekt ACTION z veliko randomizirano klinično študijo o vplivih vnaprejšnjega načrtovanja oskrbe ob koncu življenja. Sodelovanje v projektu iLIVE je sledeči večji korak na področju razumevanja smrti in umiranja v evropskem prostoru in širše, saj želimo spoznati izkušnje, vrednote in pričakovanja umirajočih in njihovih bližnjih, ter zdravstvenih delavcev in preizkusiti dve intervenciji; prvo o uporabi zdravil z digitaliziranim pripomočkom in drugo o učinkih treninga prostovoljcev ob umirajočih in njihovih bližnjih. To je priložnost reflektiranja uveljavljenih praks ob koncu življenja na mednarodni ravni in vpeljevanje na novo preizkušenih.

 

 

 

 

"V delovni skupini 5 raziskujemo kulturološke norme, vrednote in pričakovanja, ki bi naj bila vodilo v oblikovanju oskrbe ob koncu življenja ne le glede bolnikovih kliničnih potreb, temveč tudi glede njihovih kulturoloških norm in vrednot.

Skrbimo tudi za primerne in spoštljive etične procese v raziskavi in sistematično sledimo eventualnim etičnim težavam in dilemam med izvajanjem študije".

Urska Lunder

iLIVE logo.png

ZADNJE NOVICE

POSODOBITVE IN DOSEŽKI PROJEKTOV

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Icono negro LinkedIn
bottom of page